Νέα

Spread the love

Ετήσιος Απολογισμός 2018 – Σταθμός Εφήβων

Απολογιστικά για το έτος 2018, ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων-Σταθμός Εφήβων προσέφερε σίτιση και στέγαση σε 49 ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια. Πραγματοποιήθηκαν 5 οικογενειακές επανενώσεις και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες έκδοσης για άδειες εργασίας σε 4 φιλοξενούμενους οι οποίοι έκλεισαν το 18ο έτος της ηλικίας τους… Κατεβάστε την πλήρη αναφορά σε μορφή PDF στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών

Ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Youth Center for Refugees 18-22» αναζητά έναν ειδικό συνεργάτη με άριστη γνώση ελληνικών και αραβικών και έναν ειδικό συνεργάτη με άριστη γνώση ελληνικών και φαρσί/νταρί. Η απασχόληση αφορά στη διδασκαλία της ενότητας «Ενίσχυση της μητρικής γλώσσας», διάρκειας 12 ωρών, και στη μετάφραση τριών γλωσσαρίων εξειδικευμένης ορολογίας. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/-ες να αποστείλουν αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα στο contact@sma-athens.org με τίτλο «Εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών», μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018. Mάθετε περισσότερα για το Πρόγραμμα «Youth Center for Refugees 18-22» του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Detour: Έκθεση Φωτογραφίας από την ομάδα 10AM για την ενίσχυση του ΣΜΑ!

“DETOUR από την Αθήνα προς όλο τον κόσμο. Αλλαγή πορείας, αλλαγή ζωής. Πάνω από 5.000 ανήλικα παιδιά βρίσκονται ασυνόδευτα στην Ελλάδα, από μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει επιστροφή. Κάποια παιδιά θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άγνωστη κατεύθυνση. Δεκαεφτά παιδιά θα ζήσουν εδώ, στην Αθήνα, σε ένα σπίτι στα Εξάρχεια έως την ενηλικίωσή τους. Αλλάζουμε την πορεία, κάνουμε DETOUR”. Εικοσιένα καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο συναντιούνται στην Αθήνα και προσφέρουν τα έργα τους για τη βελτίωση της ζωής αυτών των παιδιών: Erikos Andreou, Jacopo Benassi, Luca Campri, Mara Desypris, Bill Georgoussis, Zach Gross, François Halard, Amit Israeli, Yiorgos Kaplanidis, Vassilis Karidis, George Katsanakis, Thanassis Krikis, Vangelis Kyris, Matthieu Lavanchy, Yorgos Mavropoulos, Joachim Mueller Ruchholtz, Nikos Papadopoulos, Johan Sandberg, Spiros Staveris, Kasia Wozniak & Paolo Zerbini.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων τους θα διατεθούν για τη στήριξη του ξενώνα του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων στα Εξάρχεια. Η φωτογραφική έκθεση φιλανθρωπικού χαρακτήρα “Detour” που διοργανώνει η δημιουργική ομάδα 10AM σε συνεργασία με το περιοδικό DAPPER DAN θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 6 Μαρτίου 2018, Κωνσταντινουπόλεως 82 Αθήνα. Περισσότερες πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Πρόσκληση στην Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του ΣΜΑ!

Ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας για το έτος 2018! Θα χαρούμε να γιορτάσουμε μαζί με τους φίλους, τους εθελοντές, τα μέλη, το προσωπικό και τα παιδιά του Ξενώνα μας για να καλωσορίσουμε το έργο μίας ακόμα δημιουργικής χρονιάς…

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, 7 μ.μ., στην κρεπερί Creperie Au Grand Zinc, Εμμ. Μπενάκη 88 & Αραχώβης, ‪Εξάρχεια‬.

“Le Monde: L’enfance perdue”

Ρεπορτάζ της Adéa Guillot, φωτογραφίες της Μυρτούς Παπαδοπούλου για την ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde: Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου η δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde κα Adea Guillot και η φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου στο πλαίσιο προετοιμασίας δημοσιογραφικού ρεπορτάζ που αφορά στο ταξίδι των Ασυνόδευτων Ανηλίκων (μέσα και έξω από την Ελλάδα) επισκέφτηκαν τον Ξενώνα μας. Αφού ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο Κοινωνικό Λειτουργό του Συλλόγου σχετικά με το σκοπό και το κώδικα λειτουργίας του, συγκέντρωσαν πληροφορίες και συνομίλησαν με φιλοξενούμενους εφήβους. Καθ’όλη τη διάρκεια της συνέντευξης εξασφαλίστηκαν συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας (στοιχεία που αφορούν στην ταυτότητα τους δεν συμπεριλήφθηκαν στο ρεπορτάζ), ασφάλειας και προστασίας των παιδιών μας.

Βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο το εξαιρετικό αποτέλεσμα του ρεπορτάζ της Le Monde “L’enfance perdue” με εκτενή αναφορά στο Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων και την προσπάθεια των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων να ξεκινήσουν μια καινούργια αρχή στις χώρες της Ευρώπης.

Ανακοίνωση: Ανασύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου ΣΜΑ

To Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2018, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συνεδρίασαν και ψήφισαν ομόφωνα τη νέα σύνθεση του ΔΣ ως ακολούθως: Πρόεδρος (Στουρνάρας Ευάγγελος). Αντιπρόεδρος (Παπαθανασίου Αύρα), Γραμματέας Α’ (Κοντίνη Τζουλιάννα), Ταμίας (Αρεταίος Ιωάννης), Γραμματέας Β’ (Καρακαϊδου Ειρήνη), Μέλος (Πανταζοπούλου Βίκυ), Μέλος (Γιαννάτος Παύλος).

Γυναίκες Πρέσβεις & σύζυγοι Πρέσβεων στην Αθήνα γευμάτισαν στο Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων

Τα μέλη της οργάνωσης LAASA (Γυναίκες Πρέσβεις, σύζυγοι Πρέσβεων στην Αθήνα) από την Ταϊλάνδη, την Τυνησία, την Κορέα και την Αυστραλία έφεραν φαγητά και απόλαυσαν το γεύμα με τα παιδιά και το προσωπικό του Κέντρου για τους ασυνόδευτους ανηλίκους (Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων – Σταθμός Εφήβων).

«Ευχαριστούμε όλους στο Σπίτι που μας έκαναν να νιώσουμε ζεστασιά και φιλοξενία, και που μοιραστήκατε μαζί μας το χώρο σας, το χρόνο σας, και κυρίως το πιο υπέροχο απ ‘όλα, το χαμόγελό σας!”, είπε η LAASA.

Ευχές Αγάπης και Ειρήνης από το Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων

Τα Παιδιά του Ξενώνα μας, οι Εθελοντές, τα Μέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων, σας εύχονται Καλές Γιορτές, Αγάπη και Ειρήνη..

Ενισχύστε την προσπαθειά μας, κάντε σήμερα μία Χρηματική Δωρεά στο Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας αλληλεγγύης και προσφοράς Donorwiz.

Πρόσκληση σε Καταστατική Συνέλευση Μελών ΣΜΑ

Ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων, λόγω μη απαρτίας κατά τη πρώτη Καταστατική Συνέλευση στις 2 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με το “Άρθρο 21 του Καταστατικού” καλεί τα μέλη του σε νέα Καταστατική Συνέλευση την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Καλογερά 18 στην Κυψέλη. Στην Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνονται τα ακόλουθα Θέματα:

1. Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα της Συνέλευσης
2. Ψήφιση Τροποποιήσεων του Καταστατικού

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
• Παρακαλούνται τα μέλη να εκπληρώσουν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις για το 2018, για την εγκυρότητα της συμμετοχής τους.
• Παρακαλούνται τα μέλη να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα προκειμένου να υπάρξει ταυτοποίηση των στοιχείων τους.
• Σύμφωνα με το Άρθρο 21 του Καταστατικού η απαραίτητη απαρτία και πλειοψηφία καθορίζονται από τα παρόντα μέλη και ως εκ τούτου, δεν υπολογίζονται οι εξουσιοδοτήσεις.

Αναμένουμε τις προτάσεις/σχόλια είτε στην ηλεκτρονική φόρμα καταχώρησης σχολίων που έχει ήδη αποσταλεί στο e-mail σας, είτε ταχυδρομικώς ή ιδιοχείρως στο ΣΜΑ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης που ορίζεται, εκ νέου, στις 16 Δεκεμβρίου 2018 (ημερομηνία παράδοσης των αλλαγών στις 12:00 στον Ξενώνα στην οδό Ισαύρων 48. Η Γραμματεία του ΔΣ είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συμπληρωματική πληροφορία.

Η Πρόεδρος: Φανή Γεωργάρα
O Γραμματέας: Βαγγέλης Στουρνάρας

“Μια γιορτή προσφύγων στα Εξάρχεια”

Ρεπορτάζ της Χριστίνας Νικολαΐδου για το Protagon.gr: Η οδός Ισαύρων στα Εξάρχεια μετατράπηκε για περίπου τρεις ώρες σε πεζόδρομο. Μουσικές, χοροί, γεύσεις από όλον τον κόσμο, αρώματα και γενναιόδωρα εφηβικά χαμόγελα περίμεναν όσους τυχερούς βρέθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στον ξενώνα φιλοξενίας προσφύγων, του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων. Οικοδεσπότες της γιορτής ήταν τα 15 αγόρια που σήμερα μένουν στο διώροφο νεοκλασικό στη βόρεια πλευρά των Εξαρχείων, οι εργαζόμενοι στον ξενώνα, μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και εθελοντές που βρίσκονται στο πλάι αυτής της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά, από το 1924. «Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτά τα παιδιά. Έχω επιλέξει να μην κάνω δική μου οικογένεια και γι’ αυτό έχω την ελευθερία της γενναιοδωρίας σε άλλα παιδιά. Είναι και αυτή μια ξεχωριστή μορφή ελευθερίας», δηλώνει η Αύρα Παπαθανασίου, οδοντίατρος, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, και «νονά» των παιδιών όπως η ίδια χαρακτηρίζει με περηφάνια τον εαυτό της.

Το μενού περιελάμβανε πεντανόστιμα πιάτα όλα μαγειρεμένα από τα χέρια των παιδιών. Φαλάφελ, πίτες, κεφτεδάκια, ρύζι με ροζ σάλτσα λαχανικών, παστίτσιο, κοτόπουλο με λευκή σάλτσα, φασόλια μαυρομάτικα και πέρκα κοκκινιστή με μελιτζάνα εντυπωσίασαν τους καλεσμένους που παραδέχτηκαν την ξεχωριστή νοστιμιά της έθνικ κουζίνας. Ο Μουσέ, δεινός χορευτής από την Ερυθραία, αφού τελείωσε με τα μαγικά του στην κουζίνα, άφησε τις κουτάλες και έπιασε το χορό. «Από παιδί έκανα πρόβες. Μου αρέσει πολύ ο χορός. Αγαπημένη μου μουσική ειναι η ροκ», μας λέει λαχανιασμένος, αρνούμενος να σταματήσει το χορό ακόμα και όταν τελειώνε το τραγούδι.

Στις 6 το απόγευμα τα ηχεία κατέβηκαν από τα παράθυρα του ξενώνα, η κορδέλα της τροχαίας που κρατούσε κλειστό το δρόμο βγήκε, τα πλαστικά πιάτα και τα ποτήρια μαζεύτηκαν και η πόρτα του ξενώνα έκλεισε και αυτή. Από πίσω βρίσκεται το καθιστικό. Μια πολύχρωμη βιβλιοθήκη με σχολικά και εξωσχολικά βιβλία, μία οθόνη τηλεόρασης και τα τηλεχειριστήρια ηλεκτρονικού παιχνιδιού περιμένουν τους 15 εφήβους που ζουν σήμερα στον ξενώνα στα Εξάρχεια. Παιδιά, πρόσφυγες πολέμου, με ιστορίες παιδικής κακοποίησης που προκαλούν θυμό, ασυνόδευτοι ανήλικες για το ελληνικό κράτος, που είτε φτάνουν στην Ελλάδα μόνοι τους είτε εγκαταλείπονται στα σύνορα. Για τους περισσότερους η χώρα μας είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός πριν ενηλικιωθούν. Οι περισσότεροι, άλλωστε, ξέρουν ότι η δουλειά στην Ελλάδα είναι δύσκολο πράγμα. Εκτός του σχολείου και των μαθημάτων που παρακολουθούν εντός του ξενώνα, στα παιδιά δίνονται και κατευθύνσεις επαγγελματικού προσανατολισμού με τη βοήθεια εθελοντών και δικτύου εργοδοτών. Στόχος άλλωστε του συλλόγου μεταξύ άλλων είναι η κατάρτιση και η εκπαίδευση των παιδιών, με σκοπό να καταλάβουν, όσο είναι δυνατόν, τι μπορούν ή τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους.

Η Ελλάδα, τα Εξάρχεια, ο ξενώνας, μπορεί για τους περισσότερους να είναι ένας προσωρινός σταθμός. Είναι όμως ένας μεγάλος σταθμός. Ένας σταθμός αγάπης και ανθρωπιάς. Ένας σταθμός που έχει καταφέρει να απαλύνει τη μεγάλη πληγή που φέρει το κάθε παιδί στην ψυχή του όταν φτάνει στη χώρα μας. Τα σκούρα μάτια και των 15 παιδιών σήμερα λάμπουν και πετούν τις σπίθες της εφηβείας. Μέσα τους συνεχίζει να υπάρχει ο πόνος. Αλλά πλέον όχι μόνος του. Υπάρχει και η αγάπη, η συντροφιά, η αγκαλιά που είναι πλέον έτοιμα να ανταποδώσουν στους ανθρώπους που θα βρεθούν στο διάβα τους.

Η γιορτή στον Σύλλογο Μερίμνης ανηλίκων, έγινε στο πλαίσιο του έργου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδαμ γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.